Amatörteater

För den som vill prova på teater, utan att ha gått någon utbildning innan, så finns det massor av amatörteatrar runt om i Sverige där alla kan uppträda i olika teateruppsättningar. På en amatörteater finns det flera olika grupper som tillsammans lär sig att använda sin röst och kropp för att uppträda på en teaterscen. Flera av dessa amatörteatrar har även barn och ungdomsgrupper där ens barn på ett lekfullt sätt kan lära sig att agera tillsammans med andra barn. Amatörteatern vänder sig till alla åldersgrupper och genomsnittsåldern på de som uppträder på amatörteatern ligger på runt 40 år. Amatörteater brukar ha välbesökta uppsättningar och ofta upplevas som lika bra som vilken teater som helst.

Utvecklas med amatörteater

På en amatörteater kan man prova på sina färdigheter som skådespelare samtidigt som det även ger bra erfarenheter om man någon gång i framtiden vill gå en utbildning för att bli skådespelare. På amatörteatern får man lära sig att använda sin röst, kroppsrörelser och att samverka med andra personer i olika teateruppsättningar. Man får också lära sig att leva sig in i olika roller när man gör olika gestaltningar på scen. Man får praktisk erfarenhet av att stå upp på en scen inför andra människor och av att prata inför andra.Amatörteater 22

Amatörteatrar finns över hela Sverige och idag finns det närmare 300 ideella föreningar som anordnar amatörteater, varav cirka 200 teatrar är anslutna till Amatörteaterns Riksförbund, ATR, vilket betyder att dessa amatörteatrar är organiserade och har tillgång till bra material för sin verksamhet. Normalt blir man medlem hos en amatörteater och betalar en årlig avgift på mellan 100-300 kronor och kan därefter välja om man vill uppträda på teatern eller hjälpa till med andra viktiga uppgifter som att bygga scen, hantera ljud och ljus eller arbeta med kläder och smink. De flesta amatörteatrarna består av en mindre grupp på cirka 10-20 personer men det finns även större amatörteatrar där man har flera grupper och även grupper för barn och ungdomar.

På en amatörteater så brukar man spela olika pjäser, som egenproducerade uppsättningar, klassiska tolkningar av kända pjäser och även musikaliska uppsättningar och andra teaterformer. Att gå med i en amatörteater innebär gemenskap och lekfulla stunder där man kan gå in i en annan roll för en stund samtidigt som det ger värdefull erfarenhet som kan användas i andra sammanhang som bland annat i vardagen eller på arbetet.

midnightcity