Teater utvecklar människor

Teater är utvecklande för människor vare sig det är på amatörnivå eller professionellt. Att agera i teatersammanhang kan till och med fungera terapeutiskt på olika sätt. Det finns möjlighet att spela teater på flera olika nivåer. Man kan göra det på amatörnivå, gå teaterkurser eller till och med jobba på en teater.

Teater som terapi
I Dagens Nyheter kan man läsa om en kvinna som upplever agerandet i teatervärlden som just terapi. Hon säger att agerandet kan ge uttryck för känslor som bland annat kärlek och sorg. Hennes upplevelser stöds av forskning som visar just detta. Teaterhögskolan i Malmö är några som forskat i ämnet.

Masks icon.

Komma i kontakt med sig själv
Genom att spela teater agerar man och går in i rollen som någon annan. Man spelar med olika känslor för att illustrera den karaktär man tagit på sig och för att förmedla en historia. Samtidigt som man gör allt det kan man komma i kontakt med sig själv och med sidor eller känslor som man annars inte träffar på. Man lär sig att uttrycka sig med ord och känslor, och även om det är i en påhittad historia så berör man ändå någonting inom sig själv.

Teater som hobby eller yrke
Vissa har en medfödd talang och även ett driv att få agera. De kan till och med ta sitt intresse för att spela teater ett steg längre och göra det till sitt arbete. Barn tycker ofta om att både titta på och själv spela teater. Att klä ut sig är särskilt roligt. Intresset för teater och att agera borde uppmuntras hos barn. Det lär dem att uttrycka sig och dessutom får fantasin en chans att utvecklas.

midnightcity