William Shakespeare

Diskussionen om vem som är Englands störste dramatiker genom alla tider brukar bli kortlivad. Det är inte många som säger emot när namnet William Shakespeare förs på tal. De som ändå har invändningar gör det inte på grund av verkens kvalitet utan på grund av att de är misstänkt bra. Dessa kritiker gör nämligen gällande att Shakespeare, som kom från en relativt blygsam bakgrund, knappast kunde ha kompetensen att skriva klassiker som Romeo och Julia och En midsommarnattsdröm. Istället menar de att Shakespeare bara var ett täcknamn för någon annan författare.

 

Hur det än är med den saken – och de flesta forskare förnekar det – tar det inte ifrån något av originalverkens magi. Shakespeares bibliografi av verk är som lista över det engelska språkets mest klassiska arbeten. Shakespeare föddes i Stratford-upon-Avon, en mindre stad mitt i England, och var son till en handskmakare. När han upptäckte sin otroliga talang för berättandets konst flyttade han till London för att arbeta inom scenkonsten. Shakespeare var unik jämfört med dagens dramatiker i att han själv var en aktiv skådespelare som deltog i sina egna uppsättningar. Huruvida han var en lika bra skådespelare som dramatiker vet vi inte.William Shakespeare 1

 

Shakespeare hade sin storhetstid på 1590-talet. Det var då som pjäser som Köpmannen i Venedig och Henry IV uppkom. Shakespeare spelade i ett teatersällskap som hette Lord Chamberlain’s Men som turnerade runt i Storbritannien för att ge uppsättningar på olika lokala platser. 1599 hade dock sällskapet så stor berömmelse att de bestämde sig för att bygga en egen teater: The Globe. Den lockade många besökare i början, men den fick inte stå kvar så länge. Bara 15 år efter uppförandet brann den ned och det markerade det definitiva slutet för Shakespeares epok som hade avlidit två år tidigare.

 

Idag finns det många rundvandringar i London som tar besökaren tillbaka till originalskådeplatserna, och även om inte många hus står kvar från den perioden kan ändå en härlig känsla uppammas genom att gå på historisk mark. Teater är en klassisk aspekt av London som har en lång tradition inom ämnet. Den engelska huvudstaden är också bra på casino.

midnightcity