Yrken inom teater

Att arbeta med teater är fantastiskt roligt och är man själv en kreativ och social person så kan det bli riktigt spännande inom teatern. En teaterutbildning omfattar många kategorier av yrkesgrupper där man väljer inriktning utifrån vad man själv är intresserad av. Vissa kanske vill stå på scenen och agera medan andra vill arbeta med andra delar av en teater som exempelvis kostymtekniker, maskör, manusförfattare eller scenograf. Det finns många spännande yrken inom teatern som tillsammans ska samverka för att det överhuvudtaget ska kunna spelas någon teater. Teatern är ofta också en inkörsport för många skådespelare som senare går vidare till filmens värld då teatern ger många och viktiga erfarenheter av att agera inför publik.

Teaterns många yrkeskategorier

Utöver skådespelarna som agerar på scenen så är det många andra personer som är involverade i en teateruppsättning. Det är bland annat en dramaturg, eller manusförfattare, som skriver och utvecklar texterna som skådespelarna ska agera utifrån. I deras roll ingår att forska kring ämnet, skriva manuset för varje aktör och att stödja regissören. Det finns även scenkonstproducenter eller en scenograf som har det övergripande ansvaret för scenframträdandet. Just casinon är förövrigt även en plats där man som skådespelare och artist kan komma att uppträda om man lyckas skapa sig ett namn inom showbusiness.Yrken inom teater 2

När skådespelarna ska agera ska de förstås även ha rätt kläder och rätt utseende, till detta finns det maskörer, som designar och tillverkar masker och peruker men som även sminkar, färgar hår och lägger på olika effekter på huden. För kläderna ansvarar kostymtecknaren som designar och tillverkar eller söker och anskaffar den klädsel som krävs för de olika rollerna på scenen. Slutligen finns det även en teaterregissör som har till uppgift att få alla deltagare i en teateruppsättning att samverka och som ansvarar för att alla delar fungerar tillsammans. En regissör har även till uppgift att ta fram det bästa ur skådespelarna och deras agerande. Slutligen så finns det förstås de som agerar på scenen. Dessa kallas för skådespelare och har oftast en talang som tillsammans med stor kreativitet gör att de lever sin in i sina roller.

Samtliga ovanstående yrkeskategorier ingår i teaterutbildningar och många, både skådespelare men även regissörer, scenografer, tekniker med flera brukar efter att ha verkat på teatern en tid gå vidare till eller växla mellan tv, film eller andra evenemang.

midnightcity